Uniikki Barberan ja Syrahin sekoitus Monferratosta
Piemonten Albassa sijaitsevan Prunotton tilan tarina on saanut alkunsa vuonna 1904 kun Cantina Sociale "Ai Vini delle Langhe perustettiin. Moninaisten vaiheiden jälkeen, Marchesi Antinorin perhe aloitti vuonna 1989 yhteistyön Prunotton kanssa hoitaen aluksi vain jakelua. Prunotton omistajien jäädessä eläkkeelle ryhtyi Marchesi Antinorin perhe kuitenkin vastaamaan myös viinien tuotannosta. Viinitarhoja tilalla on yhteensä 50 hehtaarin verran eri puolilla Langhea ja Monferratoa. Eri tarhalohkoilta saadaan rypäleitä niin Baroloon kuin myös Moscato d’Astiin, Arneisiin sekä tilan tuottamiin kahteen grappaan. Näiden lisäksi viinintuotantoon kuuluu muita tunnettuja Piemonten viinejä kuten Dolcetto d’Alba, Barbera d’Alba ja Nebbiolo. Prunoton kuuluisimmat viinit ovat Barolo Bussia and Barbera d’Alba Pian Romualdo. Prunottolla tehdään aktiivisesti myös tutkimustyötä.
Tuottaja
Kasvuympäristö
Mompertonen kaunis viinitarha sijaitsee Callianossa, noin 300 metrin korkeudella merenpinnasta. Maaperä on saven, kalkkikiven ja osittain hiekan sekoitusta. Barbera -rypälettä on kasvatettu Monferratossa vuosisatojen ajan, sillä maaperä ja kuumat kesät ovat erityisen suotuisat rypäleen kasvatukseen. Tämän alueen Barberat ovat hyvin harmonisia rakenteeltaan ja pehmeitä makumaailmaltaan.
Valmistus
Rypäleet käyvät alkoholikäymisen kuorien kanssa noin 7 päivän ajan, jolloin rypälemehusta tulee viiniä ja kuorista saadaan runsaasti väriä ja aromeja viiniin. Tämän jälkeen viinin annetaan käydä malolaktinen käyminen, joka pehmentää viinin voimakkaat hapot. Lopuksi viiniä kypsytetään 12 kuukautta osittain uusissa ja osittain vanhoissa ranskalaisissa tammitynnyreissä.
Väri
Syvä rubiininpunainen, violeteilla vivahteilla
Tuoksu
Viini on melko täyteläinen ja runsaan hedelmäinen, luumun ja kirsikan sävyttämä, taustalla myös orvokkia, mausteisuutta ja kahvia
Maku
Runsas, täyteläinen, hienostunut, pehmeät tanniinit. Pitkä jälkimaku.
Ruokasuositus
Sopii loistavasti pihvin sekä lampaan kanssa, unohtamatta tuhteja pastaruokia ja hyvin haudutettua riistaa.