Ympäristösertifioidun perhetuottajan premium sancerre
J. de Villebois on Loiren laaksoon ja sauvignon blanciin erikoistunut viinitalo, jolla on viinitarhoja niin Sancerressa, Tourainessa kuin Pouilly-Fuméssakin. Alun perin ranskasta lähtöisin oleva Villeboisin suvun jälkeläinen Joost de Willebois palasi Miguela vaimoineen juurilleen ja vuonna 2004 osti vanhan viinitilan, jolle ei suvun sisältä löytynyt jatkajaa. Pienen ystäväjoukon voimin he ovat sittemmin laajentaneet toimintaansa ja tuottavat nyt kokoelman elegantteja, perinteikkäitä Loiren alueiden sauvignoneja.
Ympäristösertifioidun perhetuottajan perinteikäs Sancerre, jota on välillä vaikeaa saada meille Suomeen maailmanlaajuisen maineensa vuoksi.
Silex -nimi viittaa Sancerren ainutlaatuiseen maaperään, joka koostuu ikivanhasta merenpohjasta ja sisältää runsaasti vanhojen fossiilien piikiveä. Sancerren Sauvignon Blancin mineraalinen rakenne on syystä suosittu: viini on erinomainen gastronominen yhdistelmä niin kermaisuutta ja rasvaisuutta(kin) sisältäville ruoille kuin laadukkaille kaloille – ja mieltä kohottava aperitiivi. Vieraana tiedät olevasi arvostettu, kun pöydässä komeilee perhetuottajan premium sancerre.
Tuottaja
Kasvuympäristö
Itäisen Sancerren kukkulat ovat maaperältään poikkeavia muuhun Sancerreen verraten. Maaperä on piikiveä ja savea. Maaperä antaa viineille erityisen tyylin ja onkin tehnyt “Silex” Sauvignon Blanceista erittäin kysyttyjä. Piikivellä on erityinen taipumus kerätä ja vapauttaa auringon lämpöä, siksi alueen rypäleetkin kypsyvät hieman aikaisemmin. Rypäleet ovat peräisin 35-vuotiaista köynnöksistä.
Valmistus
Valikoidut rypäleet on puristettu pneumaattisesti, jonka jälkeen niiden mehu on käytetty viileissä terästankeissa 7-15 päivän ajan. Pieni osa (5%) mehusta on käytetty ranskalaisissa tammitynnyreissä tuoden kokonaisuuteen mikro-oksidatiivista kompleksisuutta. Käymisen jälkeen viinien on annettu lisätä suutuntumaansa sakkojensa päällä 6kk ajan sekoittaen.
Väri
Vaalean kellertävä
Tuoksu
Pyöreä ja elegantti: valkoherukkaa, omenaa, sitruunaa, vastaleikattua ruohoa, piikiveä, karviaismarjaa
Maku
Suussa kuiva ja kohottavan hapokas, suuntuntumassa tuntuu runsautena myös pitkitetty sakkakontakti. Mineraalisuus kihelmöi miellyttävästi ikenissä. Makumaailma on tuoksun mukainen: sitruksinen omenaisuus, herukkaisuus ja yrttisyys jäävät kielelle kuin ruokaa odottaen.
Ruokasuositus