Fernand Engel Pinot Gris Terres Rouges – vanhojen viiniköynnösten luonnonmukaista laatua
Domaine Fernand Engel on Alsacen luomuviinituotannon pioneeri jo vuodesta 2001 lähtien. Viinitila sijaitsee noin 15 km Colmarista pohjoiseen, lähellä kuuluisaa Haut-Koenigsbourgin linnaa. Viinitarhat sijaitsevat Bergheimissa ja Rorschwihrissa tummalla kalkkimaisella maaperällä, oligoseeniaikaisella marlipohjalla. Syvä, kivinen maaperä ja kaakkoon suuntautuvat rinteet ovat ideaalinen yhdistelmä viininvijelyyn. Viinit valmistetaan luomu ja biodynaamisten menetelmien mukaisesti HVE-vastuullisuus huomioiden. Viinit sopivat myös vegaaneille.
Tuottaja
Kasvuympäristö
St Georges ja Tempelbuhl -nimisten viinipalstojen 42-vuotiaat pinot gris -köynnökset tuottavat pienen, mutta erittäin laadukkaan sadon. Itään ja koilliseen suuntaavat rinteet nauttivat suhteellisen viileästä mutta pitkästä kasvukaudesta. Rypäleet säilyttävät ryhdikkään hapokkuuden myös korkeissa sokeripitoisuuksissa.
Valmistus
Kokonaiset tertut puristetaan pneumaattisesti. Lyhyen asettumisen jälkeen mehu käy viiniksi luonnonhiivojen toimesta lämpökontrolloiduissa terästankeissa. Viinin annetaan kehittyä hiivasakkansa päällä 6-8 kuukauden ajan ennen kevyttä suodatusta ja pullotusta.
Väri
Keskisyvä oljenkeltainen
Tuoksu
Tuoksu on runsas. Siitä voi aistia mm. aprikoosia, persikan kiveä, limeä, mehiläisvahaa ja aavistus savuisuutta.
Maku
Suussa kuiva, pullean hedelmäinen ja suutuntumaltaan jopa öljyinen viini on maultaan tiivis tarjoillen aprikoosia, kypsää omenaa, mehiläisvahaa sekä suolaista mineraalisuutta. Täyteläistä hedelmäisyyttä ja varsin runsasta alkoholia kannattelevat uljaat hapot tehden kokonaisuudesta tyylikkään tasapainoisen. Pitkä jälkimaku.
Ruokasuositus
Kampasimpukat, sashimi, loimulohi, grillattu kesäkurpitsa