Takaisin

Albet i Noya

Albet i Noyan viinitalo viljelee viiniä 80 hehtaarin alueella Penedesissä. Albetin suku on todellinen luomuviljelyn pioneeri. Josep Maria Albet i Noya, sekä suvun neljäs ja samalla nykyinen sukupolvi kiinnostui luomuviljelystä 70- luvun alussa. Tulokset olivat niin lupaavia, että pian koko tila siirtyi puhtaaseen orgaaniseen viljelyyn. Talo oli ensimmäinen viinitalo, joka siirtyi luomutuotantoon Penedesin alueella. Talon tarina alkoi vuonna 1903, jolloin Joan Albet i Rovirosa saapui tarhoille tehtävänään huolehtia niiden hyvinvoinnista tuhoisan viinikirvan jälkeen. Amerikkalaiset juuret istutettiin maahan ja niihin vartettiin halutut lajikkeet. Kun Albetin suvulle tarjoutui tilaisuus ostaa jo pitkään hoitamansa tila, he ostivat sen omiin nimiinsä ja aloittivat mittavat parannustyöt kellareissa. Tarhat ovat yhteensä 80ha. Ordalin vuoriston länsirinteillä niukkaravinteinen maaperä sopii oivallisesti laatuviinien viljelyyn. Se koostuu kalkkipitoisesta kivestä, jota päällystää savi-hiekkakerrostumat. Jyrkillä rinteillä rypäleet ottavat auringonsäteet auliisti vastaan. Valkoisista lajikkeista Albet i Noya viljelee Chardonnayta (1,1ha), Macabeuta (9,7ha) , Xarel-loa (19,1ha), Parel-ladaa (10.5ha), Moscatellia (0,4ha), Sauvignon Blancia (0,3ha), Rieslingiä (1,5ha) , Garnatxa Blancaa (0,2ha) Viognieriä (1,5ha) sekä muutamaa kokeellista lajiketta. Josep rakastaa uusia kokeiluja ja keksii usein omia risteytyksiä. Punaisista lajikkeista on istutettu Cabernet Sauvignonia (10ha), Tempranilloa (Ull de llebreä) (8.3ha), Merlota (5.4ha), Syrah’ta (6ha), Garnatxa negreä (2.2ha), Pinot Noiria (2.9ha), sekä kuutta muuta punaista lajiketta lähinnä kokeilumielessä (0.8ha). Penedesin alue on tunnettu perinteisistä cava-lajikkeistaan (Xarel·lo, Macabeu ja Parellada). Albetin suku toi alueelle takaisin myös muita lajikkeita, jotka aiemmin olivat joutuneet väistymään cavan tieltä tai kadonneet jo aiemmin viinikirvan jäljiltä.